- Antakya Bienali
Antakya Akademisi Derneği tarafından düzenlenen Antakya Bienali’nin üçüncüsü bugün başladı.
5-25 Ekim tarihlerine kadar düzenlenen ve 25’in üzerinde sanatçının yer aldığı 3. Antakya Bienali’nin teması ‘Çok Kültürlü Bir Dünyada Tek Bir İnsan’ olarak belirlendi.
Bienal başlığını Botswana ve bazı Güney Afrika ülkelerinde konuşulan Setswana dilinde “kayıp olan” anlamına gelen Molatlhegi sözcüğünden alıyor. “Molatlhegi’yi Anlamak” başlığıyla izleyicisiyle buluşacak 3’üncü Antakya Bienali ziyaretçilerine şu soruları soruyor:
“Her bir insanın kendini ifade ediş tarzındaki güzelliği görmek mümkün mü? Bizimle yan yana yaşayan farklı kültürlerdeki insanları bile anlamakta zorlandığımız bir dünyada hiç tanışmadığımız bir insanı anlama şansımız var mı?”
Küratörlüğünü Mesut Bilgili’nin yaptığı Bienal’de ana sergi mekânı dışında, kamusal alanlara da taşınan eserlerle karşılaşan sanatseverleri, başka sürprizler de oldu. 20 gün süren 3. Antakya Bienali, Avusturya Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilecek müzik etkinlikleri ile de renklendi.
2 Uluslararası Antakya Bienali
“Anlayışınız için teşekkür ederiz / Thank you for your understanding” başlıklı 2. Uluslararası Antakya Bienali, 15 Ekim – 20 Kasım 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Küratörlüğünü Arzu Yayıntaş ve Dessislava Dimova”nın üstlendiği etkinlik, Antakya Akademisi Derneği tarafından düzenlendi.
Türkiye, Hollanda, Bulgaristan, Almanya, Lübnan, Filistin, Hırvatistan ve Kazakistan”dan 40”a yakın sanatçının katılımıyla düzenlenen Bienalde, Antim İş Merkezi”ndeki mekânın yanı sıra, kamusal alanda da birçok eser yer aldı. 15-17 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen açılış etkinlikleri kapsamında, çesitli performanslar, sergi süresince farklı mahallelerde devam eden açık hava video gösterimleri, atölye çalışmaları, açık oturum ve paneller düzenlendi.
1 Uluslararası Antakya Bienali – Zamana Yolculuk
Antakya Akademisi Derneği girişimleri sonucu bu sene birincisi düzenlen Uluslararası Antakya Bienali, “Zamanda Yolculuk” temasıyla çeşitli sanat dallarından birçok Türk ve Bulgar sanatçıyı bir araya getirdi. İlk ayağı 20-29 Ekim 2007 tarihleri arasında Antakya’da gerçekleştirilen etkinlik iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacını güdüyor.
Çağlar boyunca kültürü ve sanatıyla dünyada önemli bir metropol olan Antakya’nın sahip olduğu değerleri günümüzde hakkettiği gibi tüm dünyaya tanıtabilmek vizyonuyla kurulan Antakya Akademisi Derneği, Plovdiv City Club ortaklığıyla Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından bir ilke imza atıyor. Dernek; Bulgaristan Büyükelçisi Ahmet Gücük ve Filibe Başkonsolosu Ümit Yalçın’ın destekleri, Hatay Valiliği, Antakya Belediyesi ve İskenderun Kaymakamlığı’nın işbirliğiyle Antakya, İskenderun ve Filibe’de düzenlenmek üzere “1. Uluslararası Antakya Bienali – Zamana Yolculuk” isimli etkinliği hayata geçiriyor.